::

:::

Friday, September 4, 2009

Pendet di tangan yang 'akal pendek'

Irihati atau rasakan mereka "Abang". Semacam satu kebanggaan untuk mereka sentiasa menunjukkan permusuhan terhadap kita. Sikap bermusuh lebih daripada kebencian mereka terhadap zionis. Ada sahaja yang direka. Semuanya tentang 'kegeraman' mereka terhadap bumi Malaysia yang cukup bertuah ini. Gamaknya masih ada saki baki yang menyimpan keazaman untuk 'Ganyang Malaysia'.
Daripada kes 1 atau 2 kes dera amah, kes tuduh curi budaya dan seni mereka, Ambalat, semuanya mereka terjemahkan dengan kebencian tidak terhingga kepada bangsa yang kononnya dianggap serumpun ini..
Berdemontrasi di kedutaan, lantaklah..godam laman web, lantaklah..tapi membakar Jalur Gemilang ketika negara sedang merayakan Ulang Tahun Kemerdekaan, mereka benar - benar memperkecilkan kita..kerajaan mereka pun macam tak kisah aje..peliknya kerajaan kita pun macam tak kisah juga..
Jadi - jadilah..cukup lah..kita bercakap tentang kehebatan dan kebesaran jiwa kita sebagai warga sebuah negara yang cukup jauh meninggalkan mereka tapi dalam masa yang sama kita masih lagi sentiasa dilihat mengalah, bertolak ansur kononnya atas nama bangsa serumpun..sampaikan Jalur Gemilang dibakar sempena Kemerdekaan Negara ke-52 ini pun, kita masih lagi kata tak apalah, biarlah, bukan pendirian kerajaan mereka ( kalau langsung tak tunjukkan sensitiviti, maknanya mereka pun suka le tu ).
Udah le.. tak ade besar mana pun penggantungan kita kepada mereka. Amah dan pekerja...tak perlu risau, mereka sanggup menempuh gelora lautan semata - mata untuk cari rezeki di negara kita, kalau dah mereka tak nak, banyak lagi negara lain..kadang - kadang kena tunjukkan kepada mereka kita ada harga diri yang perlu dipertahankan..
Macamtu le juga dengan drama mereka yang macam sampah dalam tv kita..konsert artis mereka..tak usah le..yang tonton drama dan konsert artis mereka pun orang mereka juga..boleh kira dengan jari orang kita yang menonton, itupun sebab memang dah gila dengan konsert dan cerita airmata yang meleret-leret..hentikan dan kawal ketat macamana mereka kenakan artis dan hasil seni kita..ada ke drama kita disiarkan dalam tv mereka...pastu berepisod sampai ganti TV baru pun, episod tak habis juga.
Kita di Gerik, ramai juga 'warga serumpun' ini mencari rezeki walaupun kita jauh di hulu..kita tak kisahpun..cuma kita kisahkan ada lagi 'warga serumpun ini' yang hanya cuma kerana 30 saat cerita si Pendet, begitu pendek akal hingga membakar Jalur Gemilang...
MERDEKA!

No comments:

Post a Comment