::

:::

Wednesday, October 14, 2009

Memperkasa UMNO, Demi Kelangsungan Melayu : Mukadimah.

Selamat Bersidang. Persidangan yang bukan hanya bersejarah, tetapi amat perlu dijadikan benar - benar bersejarah. Bersejarah bukan hanya kerana persidangan pertama YAB PM sebagai Presiden, atau YAB TPM sebagai Timbalan Presiden, atau yang pertama juga buat ketiga - tiga Naib Presiden. Juga bukan kerana yang pertama buat Shahrizat, KJ atau Shirlin sebagai ketua pergerakan sayap masing - masing.

Pertamanya, perubahan kepada wajah UMNO. UMNO yang indah dan segar serta begitu berjasa kepada umat Melayu selama ini dicoretkan oleh kekotoran, kelesuan, kehodohan oleh segelintir pemimpin semua peringkat serta ahli UMNO sendiri, yang sebenarnya tiada sekelumitpun kasih sayangnya terhadap UMNO. Dihodohkan oleh segelintir mereka yang mengkhianati keluhuran matlamat kewujudan UMNO. Allah Maha Besar. Jikapun ada yang tidak menyayangi parti politik keramat ini, yang menjadi duri dalam daging, menjadi gunting dalam lipatan, menjadi kacang lupakan kulit, menjadi Melayu yang pelupa, menjadi pengkhianat kepada bangsa nya sendiri, namun Allah masih menyangi UMNO.

Meski terancam pada 1969, UMNO segar dan bugar kembali. Kini 2008, sekali lagi UMNO diancam, kali ini lebih hebat. Bukan hanya oleh kebangkitan pakatan pembangkang, tetapi ancaman kemusnahan UMNO datang daripada dalam UMNO sendiri. Namun Allah masih tetap menyayangi UMNO. Meski sejarah 1969 berulang, UMNO masih menjadi tunjang pemerintahan tanah air tercinta ini. Persidangan ini, diperhatikan oleh semua umat Melayu.

Melihat bagaimana sebahagian Melayu dalam pakatan pembangkang, yang berkerat rotan dan menyinsing lengan dengan Melayu lain tetapi mendakap mesra dan hanya mengia kata, dengan mereka yang minoriti tetapi sentiasa ingin menjadi tuan di Tanah Melayu ini, sentiasa berpegang merekalah taukeh dan Melayu lah kuli, maka sudah tentulah dapat dibayangkan kesudahan Melayu di tanah air ini, andainya UMNO benar- benar dimuziumkan ( seperti kata pemimpin DAP Perak ). Oleh itu, persidangan kali ini, bukan hanya catatan sejarah persidangan pertama untuk barisan kepimpinan baru, tetapi satu agenda besar, menonjolkan kembali UMNO yang segar, UMNO yang ceria, UMNO yang sebenarnya bersih, UMNO yang begitu berjasa, UMNO yang selama ini diterima oleh kaum lain dan UMNO yang sebenarnya dalam hati kecil setiap umat Melayu, amat menyayangi dan berterima kasih.

Kita di Gerik, ucapkan Selamat Bersidang. Harapnya G7 + 6 kepimpinan bahagian, yang membawa mandat bahagian, yang segak berbaju kebangsaan dengan tag perwakilan di dada, akan terus dalam Dewan Merdeka dari awal sehingga akhir. Mengikuti seluruh perjalanan mesyuarat, usul dan perbahasan, dengan keazamanan untuk menyahut seruan Presiden, IKHLAS DAN TAWADDUK. Amat malanglah, ketika UMNO memerlukan keazaman dan kesungguhan, ikhlas dan tawadduk daripada semua peringkat, untuk menyegar bugarkan kembali UMNO yang berjasa, masih terlalu ramai perwakilan yang berada diluar dewan. Membeli belah, di kedai - kedai kopi, bahkan ada yang sejauh Petaling Street dengan baju kebangsaan dan tag perwakilan, pada ketika Persidangan berlangsung. Inilah sebenarnya yang mengkhianati kepercayaan ahli UMNO di akar umbi, yang menghodohkan wajah UMNO. Kepada mereka, inilah gambaran PENGKHIANAT kepada UMNO..SELAMAT BERSIDANG.

No comments:

Post a Comment