::

:::

Thursday, October 8, 2009

Tanah Air ku yang dirahmati..

Syukur Alhamdulillah. Tanah Airku ini sebenarnya amat dirahmati Allah. Ketika kita cemas dan bersimpati dengan bencana berskala besar di Padang, Filipina, India, Vietnam dengan angka kematian yang besar, Alhamdulillah tanah air tercinta ini masih terus - terusan dirahmati dan dilindungi.
Kesemua kita yang sudah menjangkau 40-an, telah menikmati kehidupan yang serba aman, makmur. Kita tidak berhadapan dengan gempa bumi, taufan, kebuluran dan peperangan. Kita menikmati segala - segala yang tidak mungkin dapat dinikmati oleh rakan sebaya kita di Selatan Siam, di Afghanistan, di Iraq, di Palestin. Ketika kita mengangkat cawan teh tarik, mereka mungkin mengangkat senjata untuk mempertahankan hak mereka dan kedaulatan negara kita. Ketika kita menyeret beg sekolah anak - anak kita, mereka mungkin mengheret sekujur tubuh kaku anak mereka yang menjadi mangsa peluru dan bom. Ketika kita mengusung pelbagai barangan yang kita belikan untuk anak - anak kita di rumah, mereka mungkin mengusung keranda berisi jenazah anak mereka.
Melihat betapa bertuahnya kita. Betapa kita dirahmati dan dilindungi. Betapa kita dikurniakan dengan kemakmuran dan kekayaah. Betapa kita aman dan damai. Apakah kita tidak sedikitpun tergerak untuk mensyukuri nikmat ini. Nikmat yang diizinkan Allah jika kita berusaha menggapai dan mensyukuri. Dengan kegigihan dan kebijaksanaan. Dan selama sejarah 52 tahun kemerdekaan negara, apakah kita menafikan keikhlasan dan kebijaksanaan kepimpinan negara yang membawa kita berada dalam kedudukan kita hari ini.
Kita di Gerik, ada yang beria - ia menolak apa sahaja yang telah dijayakan oleh kerajaan, tetapi pada masa yang sama mereka lah sebenarnya, yang lebih lagi menikmati kejayaan dan kemakmuran negara. Tanpa sebarang asas kukuh, mereka menjadi penentang tanpa hala tuju. Kalaulah mereka ini menjadi kakitangan kerajaan di negara jiran yang bergolak..Kancil pun mereka tidak mampu..tapi mereka tetap mengkufuri habuan yang mereka nikmati..kononnya untuk Malaysia yang lebih baik bagi mereka, atau pun membawa kemusnahan kepada tanah air yang dirahmati ini.

No comments:

Post a Comment