::

:::

Friday, December 5, 2008

Sedikit bermegah, yang banyak berterima kasihpun tidak

Jalan dari Balai Polis Gerik hingga Batu Dua diturap baru. Cantik dan selesa. Maka bermegahlah penyokong PR kononnya itulah hasil usaha kerajaan PR di Perak. Hanya kerana jalan sejauh 2km itu diturap, bermegahlah mereka kononnya itulah keprihatinan kerajaan PR Perak. Yang selama ini mereka menggunakan jalan Gerik - Kuala Kangsar sejauh hampir 145km yang setaraf lebuhraya, Jalan Raya Timur-Barat menghubungkan Gerik Kelantan sejauh hampir 250km, Jalan Gerik- Pengkalan Hulu sejauh hampir 50km dan terbaru Jalan Gerik - Kupang - Butterworth yang memendekkan perjalanan hampir 45 minit, tak ada pula nak berterima kasih. Dan kita pun dulu tak adalah pula nak bermegah - megah kerana kerajaan negeri masa tu hanya memikirkan mengenai kepentingan dan keselesaan penduduk Gerik bukan untuk kepentingan politik, jauh sekali menjadi riya'.
Lagipun, kalau yang tahu, proses penurapan semula ini dah dirancang sebelum PRU12 lagi. Telah ada dinyatakan semasa sesi YAB MB dulu bersama penduduk awam dan pengarah - pengarah Negeri. Dan semua orang tahu, jalanraya ni kerja JKR. JKR tu Jabatan Persekutuan.Maknanya di bawah kerajaan Persekutuan. Setakat ni PR baru berangan - angan Mat Jenin (kata Presiden PAS ) nak ambil alih kerajaan Persekutuan.
Sebagai orang Melayu Islam, berhentilah dengan sikap ayik nak cari salah orang Melayu juga. Cubalah kita berdiri dalam kesatuan kita untuk mempastikan orang Melayu tidak menang sorak kampung tergadai. Sekali - sekala berhentilah berpolitik sesama kita. Bangsa lain, nampak aje berbeza landasan politik, tetapi kalau menyentuh hak bangsa mereka, perbezaan politik ini mereka ketepikan. Tengoklah apa kata mereka mengenai cadangan YB Ahli Parlimen Jerlun. Sekata, senada dan seirama.
Lagilah kalau kita ni Cikgu. Tentu kita lebih bijak menilai. Tambahan pulak bila melihat bagaimana keputusan UPSR kita merosot teruk. Daripada 221 dapat 5A (2007) tinggal 146 (2008). Jadi tak wajar benar bila kita begitu prihatin dan bersungguh - sungguh dengan politik 'padan muka' ni daripada tugas hakiki kita..."masuk kelas dan mengajar".
Itupun kadang - kadang terlepas juga. Kadang - kadang lewat juga. Kadang - kadang keluar awal juga.

No comments:

Post a Comment