::

:::

Tuesday, December 2, 2008

SYABAS, Dato' Mukhriz

Selama ini apa sahaja yang dikatakan sebagai hak istimewa orang Melayu akan sering dipertikaikan. Jika jawatan perkhidmatan awam dipenuhi oleh orang Melayu, salahnya orang Melayu juga. Jika sekolah kebangsaan tidak mendapat sambutan masyarakat bukan Melayu, salahnya juga orang Melayu. Jika masyarakat bukan Melayu mula menumpang teduh kepada yang lain, salahnya orang Melayu juga. Jika orang bukan Melayu menguasai kek ekonomi negara, salahnyapun orang Melayu juga. Jika bukan Melayu menguasai sektor profesional seperti guaman, jurutera dan doktor, salahnya pun mungkin orang Melayu juga. Gamaknya taraf hidup, kekayaan dan kemakmuran yang dinikmati dengan jauh lebih baik daripada orang melayu di negara tercinta ini adalah juga kerana salahnya orang Melayu. Dan kalau ada kenyataan yang mengguris hati orang Melayu dan mendapat respon keras daripada pemimpin dan NGO Melayu, akhirnya yang salah suratkhabar Melayu juga. Hinggakan Fatwa yang dikeluarkan untuk menjaga keimanan dan akidah masyarakat Islam yang majoritinya Melayu juga dianggap sebagai satu kesalahan besar Melayu dalam negara yang berbilang bangsa ini.Semua tentang Melayu seolah - olah menjadi sesuatu yang tidak boleh, tidak memberi manfaat bahkan mungkin dilihat sebagai ancaman kepada bukan Melayu. Dan gamaknya juga, Melayu ini tidak sepatutnya menikmati apa sahaja di tanah air nya sendiri. Ada sahaja yang tidak kena pada kacamata beberapa kerat pemimpin bukan Melayu ini.
Sekurang - kurangnya hari ini, ada juga seorang pemimpin muda yang berani menyuarakan cadangan untuk membubarkan sistem pendidikan berasaskan kaum dan mewujudkan hanya satu sistem pendidikan kebangsaan. Selepas 2 hari, yang memberi respon nampaknya hanya pemimpin - pemimpin Melayu, itupun penuh berhati - hati dan berhemah. Mereka yang lantang sebelum ini mempertikaikan apa sahaja tentang Melayu termasuk tentang asal usul Melayu dan hak Melayu sebagai tuan rumah di tanah air sendiri, membisu seribu bahasa. Itulah..hanya satu perkara yang telah lama tercatat dalam penyata Razak tetapi tidak dilaksanakan, yang tentunya menyentuh tentang hanya satu perkara daripada sekian banyak keistimewaan yang mereka kecapi di bumi bertuah ini, apakah ada walau sedikit kemungkinan untuk mereka menyetujuinya.
Begitulah yang sering diberitahu, jika kita tidak mahu apa yang kita nikmati hari ini disentuh oleh orang lain, maka janganlah pula kita mengganggu gugat apa yang orang lain nikmati. Hiduplah dalam suasana saling bergandingan, bahu - membahu antara satu sama lain. Mewujudkan rasa satu bangsa satu negara berkehendakkan keikhlasan yang lahir daripada hati budi setiap kaum. Bukan dengan menidakkan, mempertikaikan dan mengguris hati satu kaum lain. Masyarakat Malaysia hari ini telah berjaya hidup dengan harmoni, makmur dan aman damai selama ini sedangkan kita melihat bagaimana di negara jiran, pertikaian kaum dan agama sering membawa kepada kematian, kemiskinan dan kehidupan yang porak poranda. Satu bangsa satu negara di tanah air tercinta ini mestilah wujud mengikut acuan kita sendiri. Dan sebenarnya berbanding negara lain kita sudah cukup berjaya.
Percayalah, jika konsep satu bangsa satu negara seperti mana amalan beberapa buah negara jiran, yang menjadikan kebudayaan masyarakat pribumi sebagai teras, sanggupkah mereka paling tidak menukar nama, sedangkan memakai songkok pun boleh menjadi isu besar kepada mereka.
Cubalah dengan pandangan Dato Mukhriz, dan kita lihat bagaimana respon mereka jika sekelumit hak mereka diganggu gugat. Syabas Dato.

No comments:

Post a Comment