::

:::

Saturday, May 16, 2009

Majlis Peguam : Asyik suruh orang lain aje letak jawatan..

Balik minum, tonton Awani. Rasa jijik benar bila Global Awani siarkan berita Majlis Peguam desak Menteri KDN dan Ketua Polis Negara letak jawatan. Salahnya kerana tahan 5 peguam yang berhimpun. Langgar hak kebebasan kononnya.
Besar benarkah jasa Majlis Peguam kepada rakyat yang hampir 26 juta orang di negara kita ni? Besar benarkah kuasa Majlis Peguam sampai nampak tidak boleh disentuh dan suruh pemimpin yang dah terbukti mempunyai jasa kepada rakyat meletak jawatan. Nampak macam Majlis Peguam ini kelompok terhebat pula di negara kita ini yang seolah - olah telah menyumbang kepada kesejahteraan dan kemakmuran yang dinikmati rakyat, termasuk dinikmati oleh kepimpinan Majlis Peguam sendiri.
Nampak seolah Majlis Peguam ini terikut - terikut dengan barisan peguam di Pakistan yang sering berdemontrasi sehingga menjurus negara ini dalam kemelut yang memudaratkan rakyat. Jadi - jadilah seolah - olah jadi 'hero' dalam memperjuangkan rakyat. Rasanya kita pun kena berhentilah daripada sentiasa memberikan tumpuan kepada apa sahaja tindakan Majlis Peguam yang nak menampakkan diri mereka seolah - olah juara kepada demokrasi di negara kita ini. Jadi - jadilah. Kalau seminar mengenai agama Islam yang menimbulkan kegelisahan dan kemarahan orang Islam yang menjadi majoriti di negara ini, dianjurkan oleh Majlis Peguam tanpa fikirkan kemungkinan buruk terhadap kehidupan pelbagai agama di negara kita, tak ke terfikir nak letak jawatan..
Kita di Gerik, kalau melihat tidak hanya guna cermin mata, selalunya guna juga cermin muka, barulah nampak diri sendiri..

No comments:

Post a Comment