::

:::

Thursday, April 30, 2009

Agensi Pelaksana Bertindak Jadi Agensi Memilih..

Pelik bunyinya. Iyalah mana tak pelik. Agensi yang ditugaskan sebagai pelaksana kepada satu projek rumah PPRT, Kementerian Pembangunan Luar Bandar, melampaui bidang tugasnya sehingga bertindak menjadi pemilih penerima.
Peruntukan ini diperturunkan melalui agensi. Maka tugas agensi sepatutnya cuma memastikan peruntukan ini dibelanjakan mengikut prosedur yang betul. Diberikan kepada yang betul. Tetapi agensi memonopoli semua bidang kuasanya dan juga bidang kuasa orang lain. Agensi keluar borang, agensi terima borang, agensi pilih peserta, agensi pilih kontraktor (undian), agensi pantau perlaksanaan.
Akhirnya wakil rakyat pun diketepikan. Senarai peserta yang hendak dipilih tidak melalui saringan Wakil Rakyat. Di Gerik, wakil rakyat nya tidak pernah buat keputusan sendiri - sendiri. Takkanlah wakil rakyat terlalu cetek sehingga melambakkan hampir 80% projek dalam satu kampung sahaja. Alamatnya, PRU13, tinggal nama ajelah wakil rakyat tersebut.
Agensi kena lebih peka. Janganlah kerana terlalu seronok kerana ada sedikit peruntukkan, agensi syok sendiri, buat keputusan tanpa kajian, yang menanggungnya adalah wakil rakyat. Dan kerana wakil rakyat daripada UMNO, maka UMNO pun digambarkan terbabit sama.
Kita di Gerik, harap sangat agensi jangan baling batu sembunyi tangan...

No comments:

Post a Comment